Fă cunoștință cu Victor Ilie, reporterul nostru de investigații | Inclusiv.ro

Text

Fă cunoștință cu Victor Ilie, reporterul nostru de investigații

Sunt Victor Ilie și voi publica investigații pe Inclusiv.

publicat pe 21.10.2019

lectură de 3 minute

hero

Sunt Victor Ilie și voi publica investigații pe Inclusiv. Sper să lucrăm împreună la unele dintre ele. Dar mai întâi să mă prezint.

Numele meu e Victor pentru că m-am născut la Revoluție.

Sunt din Suceava, am studiat Jurnalism la Iași, iar în ultimii zece ani am trecut prin mai multe redacții. 

Înainte de orice, fac asta pentru că sunt curios. Mă enervează jurnaliștii care au mai multe certitudini decât curiozități.

Când documentez un subiect, merg pe urmele banilor și-mi place să mă uit în buzunarele celor despre care scriu, dar materialele mele sunt despre oameni și cum îi afectează matrapazlâcurile pe care le descopăr.

Cred că orice anchetă trebuie să spună ceva ce n-a mai spus nimeni sau, dacă nu, măcar s-o spună într-un fel în care n-a mai spus-o nimeni. 

Sunt un reporter atât de efervescent încât un doctor m-a diagnosticat greșit cu ADHD.

Public investigații în care mă concentrez pe context, pe efecte, și cum putem umbla la cauze, ca să schimbăm lumea în (măcar puțin) mai bine.

Anul trecut am publicat o investigație despre boli inventate, pentru care am luat premiul cel mare de la Superscrieri. Cel mai mult am scris pe RISE Project, unde am lucrat aproape șase ani alături de câțiva dintre cei mai buni reporteri de investigație din Europa. Alături de ei, acum doi ani, am luat același premiu pentru seria de materiale despre Liviu Dragnea. Unul dintre ele, Serviciul lor secret, a fost poate cel mai greu subiect la care am lucrat vreodată, iar în ziua publicării, au venit la redacție și inspectorii de la Fisc să ne închidă gura.

Am mai scris despre traficanți de medicamente și doctori care se gândesc mai mult la sănătatea lor financiară decât a pacienților. Tot pe RISE Project am publicat despre combinații financiare sofisticate, gulere albe care ascund bani în insule exotice de care n-am mai auzit niciodată până la Panama Papers sau alte scurgeri masive de date. Am mai documentat grupări paramilitare de extremiști, magnați din energie sau imobiliare, iar de ceva vreme mă interesează corupția corporativă, crima organizată și propaganda despre care cred că știm prea puține.

La începuturile mele în presă, am lucrat câteva luni și în televiziune, la emisiunea În Premieră cu Carmen Avram, de la Antena 3, unde am documentat traficanți de droguri sau persoane și rakeții de patrimoniu din București.

Am mai trecut și pe la Casa Jurnalistului, unde am documentat moartea unei fabrici de diamante, pe Bulă de la Colonești și am încercat să mă arunc de pe blocuri. 

Investigațiile Inclusiv vor fi mai puternice pentru că nu sunt singur, alături de mine e o echipă, din care fac deja parte peste 1.600 de oameni din #CeaMaiMareRedacție.

*Text trimis inițial abonaților la newsletter. Vrei să afli înaintea tuturor? Abonează-te și tu

Contribuie la discuție
0 contribuții

Nu există contribuții

Salut! Respectăm intimitatea, așa că nu îți traficăm datele. Citește Politica de confidențialitate pentru detalii.