Fă cunoștință cu Ștefan Mako, coordonatorul Inclusiv | Inclusiv.ro

Text

Fă cunoștință cu Ștefan Mako, coordonatorul Inclusiv

Sunt Ștefan Mako, co-fondator și coordonatorul proiectului Inclusiv.

publicat pe 21.10.2019

lectură de 4 minute

hero

Sunt Ștefan Mako, co-fondator și coordonatorul proiectului Inclusiv. Încerc să mă asigur că ne ținem promisiunile pe care ți le-am făcut în campanie și că, împreună, creștem cea mai mare redacție din România.

Din când în când, îți spun cine suntem, cum ne facem treaba și cum poți să te implici. 

Mă prostesc în poze și în fiecare zi, deși am aproape 32 de ani.

În buletin mă cheamă Istvan, ca pe tata, dar am ascuns asta mare parte din viață pentru că a plecat când eram mic și altor copii le plăcea să-mi amintească des.

Am fost firav dintotdeauna, așa că mi-am ratat cariera de fotbalist, din care m-am ales doar cu dorința de a deveni comentator sportiv, după o accidentare care mă ține strâmb de spate și astăzi.

Nu mi-a ieșit nici faza cu comentariul sportiv, așa că m-am apucat de scris. 

La un deceniu după accidentare, mi-am pus ligament nou. Recuperarea a avut ghinionul să se întâlnească pe la jumătatea drumului cu Casa Jurnalistului, așa că a doua jumătate s-a dus pe apa reportajului.

Ba mi-am târât eu oasele prin hârtoape și părăseliautostopuri dementedupă refugiați sau pe frontul cu Statul Islamic, ba mi-au îndoit alții credințele, până era să le pun eu capăt pe de-a întregul într-o căsătorie dementă care a eșuat. 

Cel mai citit text al meu e ăsta, iar cel mai citit proiect la care am colaborat e o serie de investigații despre Liviu Dragnea pe RISE Project.

După toate astea, am fugit șase săptămâni în Israel, unde am pus capăt într-un manuscris de 200 de pagini care stă degeaba, fără nume, de vreo doi ani.

Tot atunci am început să mă gândesc mai bine la felul în care trăiam și făceam jurnalism. Ca să repar ce se mai poate, am înlocuit țigările și Facebook-u’ cu gimnastică, înot și terapie și m-am apucat de Inclusiv. 

Într-o zi ok, înot cel puțin un kilometru, mă ajută să-mi fac ordine în gânduri și să prioritizez. Într-una bună, citesc și o carte (sau măcar jumătate). Până acum, preferatele mele de anul ăsta sunt Why we sleepExpres și The order of time, în ordine aleatorie. Într-o zi rea, mă străduiesc să-mi fac măcar patul și să ud florile. De câteva luni încerc să înțeleg cum să trec peste pierderea unui prieten drag, care s-a stins în brațele mele. Sunt nopți în care înșir toate gândurile astea pe lângă oițele care nu se mai opresc din sărit.

Dar nu-s ușor de tolerat nici în zilele bune. Sunt obsedat de structură și optimizări, iar uneori pare că vorbesc în dodii. Asta pentru că am mereu cel puțin 50 de taburi deschise ca să pricep ceva; majoritatea sunt articole despre jurnalism de la câteva dintre cele mai relevante publicații de specialitate și newslettere. 

Acum lucrez cu Liviu Bărbulescu, colegul nostru animator și designer, la o serie de videoclipuri explicative despre potențiale soluții pentru traficul din București, care îmi scoate peri albi în fiecare zi. Însă misiunea mea pentru Inclusiv e să creăm o publicație independentă de top, fără să irosim inutil resurse.

Pentru viitor, îmi doresc ca proiectul nostru să devină un model de urmat pentru redacții de presă locală care se zbat pentru supraviețuire. 

Nu m-am îndoit nici o clipă că Inclusiv va exista, așa că sunt extrem de fericit că facem împreună treaba asta. Sper să învățăm cot la cot cum să purtăm conversații adevărate care să nu se termine în subsolul unui articol. Pentru că proiectul nostru nu este doar despre subiecte trecătoare, ci despre ce putem învăța unii de la alții. 

Dacă vrei să te implici mai mult, poți să te înscrii pe lista noastră de voluntari, avem acolo câteva idei pentru cum îți poți pune energia la contribuție. Dacă ai alte idei, sugestii sau propuneri de colaborare de orice fel, dă-mi un mail.

*Text trimis inițial abonaților la newsletter. Vrei să afli înaintea tuturor? Abonează-te și tu

Contribuie la discuție
0 contribuții

Nu există contribuții

Salut! Respectăm intimitatea, așa că nu îți traficăm datele. Citește Politica de confidențialitate pentru detalii.