Fă cunoștință cu Liviu Bărbulescu, designer grafic și antropolog | Inclusiv.ro

Text

Fă cunoștință cu Liviu Bărbulescu, designer grafic și antropolog

Sunt Liviu, iar la Inclusiv mă voi ocupa de videoclipuri explicative sau Info-videouri.

publicat pe 21.10.2019

lectură de 3 minute

hero

Sunt Liviu, iar la Inclusiv mă voi ocupa de videoclipuri explicative sau Info-videouri. În avalanșa de informații de azi e important să găsești unele lucruri în forme sintetizate, ușor de digerat, din surse în care ai încredere. Sper ca videourile Inclusiv să devină una dintre acele surse. 

M-am născut în București, oraș de care sunt încă foarte legat, dar de doi ani trăiesc la Berlin. 

Am studiat filmul la Universitatea Media Pro, însă mi-am dat seama după o vreme că regia nu este menirea mea. Am rămas totuși cu un interes pentru animație și scenaristică. 

Apoi am lucrat ca graphic designer și m-am axat, printre altele, pe infografice.

Din postura asta am avut primele colaborări cu jurnaliști. Atunci mi s-a deschis pofta pentru date și statistici.

În paralel am studiat Antropologia la Universitatea din București. Acolo am învățat că statisticile nu sunt suficiente ca să înțelegem viața de zi cu zi, cât de important e să ascultăm oamenii și să încercăm să vedem lumea prin ochii altora. 

La finalul lui 2015 am pornit un canal de YouTube, unde m-am jucat prima dată cu animații explicative. 

În timp am devenit interesat și de jurnalism, care, spunea un prieten, e un fel de antropologie pe Fast Forward (sau invers, antropologia e un fel de jurnalism foarte tihnit). 

Toate s-au întâlnit în proiectul Inclusiv, din care mă bucur să fac parte.

Alte lucruri aleatorii care mă preocupă și care probabil o să se reflecte mai devreme sau mai târziu în animațiile pe care le fac sunt podcasturile, cultura pop, quiz-urile, istoria tehnologiei, designul, urbanismul și istoria arhitecturii, și o să mă opresc aici din enumerare.

În fiecare minut, pe YouTube sunt urcate mai mult de 500 de ore de video. Ți-ar lua peste 82 de ani ca să vizionezi tot conținutul încărcat într-o singură zi. Așa că e foarte greu să alegi la ce să te uiți în timpul limitat pe care îl ai.

Sper ca munca noastră să te convingă să investești câteva minute în fiecare lună pentru vizionarea unui material Inclusiv pe o temă care te interesează. 

Poate ai văzut deja primul info-video, pe care l-am lansat în campania de crowdfunding, România plecată, despre Românii care muncesc și trăiesc, ca mine, în diasporă.

Din păcate, momentan, cele mai importante statistici pe care YouTube le folosește pentru a decide ce video-uri să recomande sunt rata de click (click-through rate) și timpul de vizionare. Ceea ce încurajează titlurile clickbait, în stil tabloid. 

Așa că dacă vrei să fii sigur că nu ratezi niciun info-video sau niciun articol Inclusiv îți recomand să intri regulat pe site.

Un alt lucru pe care poți să-l faci e să te abonezi la canalul Inclusiv și să selectezi și clopoțelul de lângă butonul de abonare, ca să primești notificare de fiecare dată când publicăm ceva nou.

Fiecare info-video presupune multă muncă: câțiva oameni investesc zeci de ore de documentare, scriere, ilustrație, animație etc. pentru fiecare episod.

Lucrăm acum la o serie despre traficul din București. Dar ca să ne iasă cele mai bune materiale, avem nevoie de ajutorul tău.

Dacă ai orice idei sau feedback, nu ezita să mă contactezi la liviu@inclusiv.ro.

*Text trimis inițial abonaților la newsletter. Vrei să afli înaintea tuturor? Abonează-te și tu

Contribuie la discuție
0 contribuții

Nu există contribuții

Salut! Respectăm intimitatea, așa că nu îți traficăm datele. Citește Politica de confidențialitate pentru detalii.