Cum putem dezvolta infrastructura de energie în armonie cu natura? | Inclusiv.ro

Cum putem dezvolta infrastructura de energie în armonie cu natura?

Compania de stat Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie hidro din România, vrea să pună în funcţiune barajul comunist de la Răstoliţa, în judeţul Mureş, început în urmă cu 30 de ani.

Deşi autorizaţia de mediu i-a expirat anul trecut, compania aşteaptă acum o Hotărâre de Guvern care să-i aprobe distrugerea a 130 de hectare de pădure aflate la intersecţia a trei zone protejate Natura 2000. 

Dacă planul Hidroelectrica va fi pus în aplicare, şapte râuri, o specie protejată de peşte, lostriţa, şi un întreg microsistem format în ultimele trei decenii dispar.

Așa că te întreb: putem dezvolta infrastructura de energie în armonie cu natura? Cum? Știi proiecte similare care afectează zona din care ești? Lucrezi sau știi vreo inițiativă cu interese în zona asta? Cunoști vreo soluție viabilă care împacă atât nevoile oamenilor, cât și ale naturii?

Contribuie la discuție
4 contribuții
Mihai Andrei Stoica

Rastolnița și alte proiecte de energie profund dăunătoare (vezi micro-hidro în Făgăraș, Defileul Jiului etc.) nu ar exista dacă am respecta legile deja existente. Există directive cadru europene și regulamente pe care România le-a transpus – adică în prealabil le-a negociat în forurile UE și pe urmă le-a introdus în legislația națională – precum directiva pentru habitate, directiva pentru evaluarea impactului de mediu, prevederile de sustenabilitate ale directivei pentru energie regenerabilă și altele. Toate legile astea sunt perfectibile, sigur, pentru că unele conțin lacune juridice sau contextul se schimbă. Dar dacă ele s-ar respecta, natura ar duce-o mult mai bine la noi, asigurându-ne și securitatea energetică mult trâmbițată de statul român, de multe ori ca justificare pentru a mai distruge un habitat.

6 zile în urmă

Dragos Rizescu

Tema este foarte vasta, si se intinde de la locurile de munca din Valea Jiului la folowerii Gretei Thunberg. In cele din urma, orice solutie, reconfigurarea proiectului de pilda, costa. Depinde cat pret punem noi ca societate pe “protejarea naturii”. De aceea decizia este pana la urma una eminamente politica, care reflecta intr-un fel sau altul o alegere la nivelul societatii.

2 luni în urmă

Dragoș Costache

Stai men, nu se poate face panta dinaia pe care o urca peștii? Cu o investiție suplimentară?

3 luni în urmă

Magda Munteanu

Evident ca s-ar putea, daca s-ar dori. Teama celor cu care am vorbit este ca, atunci cand barajul va fi functional, apa care va ramane pe Raul Rastolita va fi atat de putina incat lostrita nu va mai avea fizic in ce sa inoate.

3 luni în urmă

Salut! Respectăm intimitatea, așa că nu îți traficăm datele. Citește Politica de confidențialitate pentru detalii.