fbpx

    #COVID19 live

    17/03/2020

    Lectură de 5 minute
    Mic ghid de surse de încredere de informare la care să revii/contribui în timpul pandemiei coronavirus #covid19

    Într-o perioadă de agitație, panică și alarmism cauzate de pandemia COVID19, am adunat laolaltă câteva resurse de încredere la care să putem apela de câte ori ne simțim depășiți de situație sau întâlnim pe cineva care are nevoie de informații și clarificări. Acesta este un articol dinamic, la care adăugăm constant informații noi.

    Organizația Mondială a Sănătății a ridicat nivelul de severitate al epidemiei la nivel de pandemie – o epidemie care se întinde pe suprafețe foarte mari, pe mai multe continente. Precauția, calmul și informarea din surse credibile sunt cruciale ca să nu contribuim la înrăutățirea situației.

    Pentru navigare prin toate informațiile din feed-ul de mai jos, pune cursorul în interiorul ferestrei. Pentru resurse suplimentare, mergi mai jos.

     

    Pe lângă măsurile generale de bază, pe care le dezvoltăm mai jos, distanțarea socială și autoizolarea sunt câteva dintre lucrurile imediate pe care le putem face pe cont propriu ca să ajutăm autoritățile să intervină eficient și să țină sub control răspândirea virusului.

    Află mai multe despre autoizolare în acest ghid MIT

    Citește mai multe despre distanțarea socială în acest articol Wikipedia.

    Toate noutățile, textele și informațiile sunt din surse oficiale provenite de la organizații internaționale implicate în tratarea și combaterea răspândirii virusului: Organizația Mondială a Sănătății (OMS), Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) și Federația Internațională a Societăților de Cruce Roșie și Semilună Roșie (IRFC).

    Am creat un feed conectat la conturile RSS și de Twitter ale acestor organizații și am tradus câteva dintre sfaturile esențiale ale OMS.

    IRFC este cea mai mare rețea de intervenție umanitară globală. Poți afla mai multe despre activitățile federației aici.

    Informațiile din feed se actualizează automat la 15-30 de minute (intervenim ca să evităm informațiile repetitive sau redundante).

    În acest moment, actualizăm manual evoluția cazurilor din primul tabel, pe baza datelor de la Worldometer. Ne-ar ajuta mult un proces automatizat. De asemenea, folosim un cont de test pentru feed-ul social integrat în pagină, ale cărui costuri vor deveni extrem de mari după expirarea perioadei de probă. Dacă ai soluții tehnice pentru vreunul dintre aceste aspecte, te rugăm să ne contactezi.

    Dacă știi o sursă bună cu care putem completa informațiile, ai idei prin care putem optimiza resursele sau ai orice fel de sugestie prin care putem îmbunătăți acest ghid, te rog să ne lași un comentariu sau să ne trimiți un mail la comunitate@inclusiv.ro.

    Dacă ești îngrijorat sau prezinți simptome care ar putea fi generate de COVID19, sună pentru informații și îndrumări la numărul gratuit pus la dispoziție de Direcția de Sănătate Publică: TelVerde 0800 800 358

    ECDC este o agenție a Uniunii Europene menită să întărească mecanismele de apărare ale Europei împotriva bolilor infecțioase. Agenția centralizează toate datele despre evoluția virusului COVID19 în Europa. Poți studia pe larg datele aici.

    OMS este un organism internațional care coordonează sănătatea publică la nivel global. Poți citi pe larg informările OMS despre COVID19 aici.

    Cum să te descurci cu stresul provocat de COVID19

    E normal să simți tristețe, stres, confuzie, teamă sau furie în timpul unei crize.

    Contactează-ți prietenii și familia. Discuțiile cu oameni în care ai încredere ar putea fi de folos.

    Păstrează un stil de viață sănătos. Dacă trebuie să stai acasă, mănâncă bine, dormi, fă exerciții fizice, și rămâi în contact cu cei dragi de acasă și prin mail sau telefon cu alte rude și prieteni. 

    Nu te ascunde în vicii. Nu folosi fumatul, alcoolul sau alte droguri ca să te descurci cu ceea ce simți. 

    Caută ajutor. Dacă te simți copleșit, vorbește cu un cadru medical sau un consilier terapeutic. Fă-ți un plan – unde să mergi și cum să cauți ajutor pentru nevoi de sănătate fizică și mintală, dacă este cazul. 

    Adună informații reale. Strânge date care să te ajute să hotărăști cu precizie riscul în care te afli, ca să poți lua măsuri de precauție de bun simț. Găsește surse credibile de informație în care poți avea încredere, cum ar fi site-ul Organizației Mondiale a Sănătății sau a unor autorități locale sau naționale de sănătate.

    Limitează consumul de știri. Dacă scazi timpul pe care îl petreci citind, ascultând sau privind știri despre epidemie, poți reduce simțitor îngrijorarea și agitația. 

    Folosește-ți experiența. Inspiră-te din ce ai învățat în alte încercări grele din trecut ca să-ți stăpânești emoțiile în momentele dificile ale epidemiei. 

    *sursa: Organizația Mondială a Sănătății 

    Măsuri fundamentale de protecție

    Spală-te pe mâini frecvent

    Spală-te pe mâini des și curăță-ți mâinile cu soluții pe bază de alcool, sau apă și săpun. 

    De ce? Dacă te speli cu apă și săpun sau cu soluții pe bază de alcool omori virusurile care ar putea fi pe mâini. 

    Păstrează distanța

    Menține o distanță de cel puțin 1 metru între tine și oricine tușește sau strănută.

    De ce? Când cineva tușește sau strănută împrăștie mici picături care ar putea conține virusuri. Dacă ești prea aproape, poți inspira picăturile, inclusiv virusul COVID-19 dacă persoana este purtătoare. 

    Evită să îți atingi ochii, nasul și gura

    Mâinile ating multe suprafețe și pot lua virusuri. Odată contaminate, mâinile pot transfera virusurile către ochi, nas sau gură. De acolo, virusul poate intra în corp și te poate îmbolnăvi.

    Menține igiena respiratorie

    Asigură-te că tu și persoanele din jur aveți o igienă respiratorie bună. Asta înseamnă să îți acoperi gura și nasul cu cotul îndoit sau cu un șervețel atunci când tușești sau strănuți. Aruncă imediat șervețelul folosit. 

    De ce? Picăturile răspândesc virusuri. Prin folosirea unei bune igiene respiratorii îi protejezi pe cei din jurul tău de virusuri de răceală, gripă și COVID-19.

    Dacă ai febră, tuse și dificultăți respiratorii, caută îngrijiri medicale din timp

    Stai acasă dacă nu te simți bine. Dacă ai febră, tuse și dificultăți respiratorii, caută îngrijiri medicale și sună în avans la doctor sau unitatea medicală. Urmează instrucțiunile autorităților medicale locale. 

    De ce? Autoritățile naționale și locale au cele mai noi informații despre situația din zona ta. Dacă suni în avans le permiți autorităților medicale să te direcționeze către unitatea medicală corectă. Asta te protejează și ajută la prevenirea virusurilor și a altor infecții.

    Informează-te și urmează sfaturile cadrelor medicale

    Fii informat cu privire la ultimele noutăți și urmează sfaturile venite de la medici, autoritățile de sănătate publică locală și națională sau ale angajatorului tău despre cum să te protejezi pe tine și pe ceilalți de COVID-19. 

    De ce? Autoritățile naționale și locale au cele mai recente informații privitoare la eventuala răspândire a COVID-19 în zona ta. Ele sunt cele mai bune resurse pentru sfaturi despre ce ar trebui să facă oamenii din zona ta ca să se protejeze. 

    Măsuri de protecție pentru cei care sunt sau au vizitat recent zone în care COVID-19 se răspândește

    – folosește sfaturile de mai sus;

    – dacă începi să te simți rău, stai acasă până te recuperezi, chiar dacă ai doar simptome ușoare precum dureri de cap sau îți curge puțin nasul; evitarea contactului cu alții și a vizitelor la unități medicale le permite acestora să acționeze mai eficient și să te protejeze pe tine și pe alții de infectarea cu COVID-19 sau alte virusuri;

    – dacă dezvolți febră, tuse sau dificultăți respiratorii, caută imediat sfaturi medicale – ai putea avea o infecție respiratorie sau altă afecțiune serioasă. Sună în avans și anunță cadrele medicale de orice călătorie recentă sau contact cu oameni care au călătorit; dacă suni în avans permiți cadrelor medicale să te direcționeze rapid către unitatea corectă. Asta ajută și la prevenirea posibilei răspândiri a COVID-19 sau a altor virusuri.

    *Sursa: Organizația Mondială a Sănătății

     

    Intră în comunitate

    Credem în comunități. Credem în solidaritate. Credem că împreună putem face lucrurile mai bine. De aceea, publicația noastră a fost fondată și este susținută financiar exclusiv prin contribuția ta și a altor cititori. Poți pune umărul cu doar 2 euro pe lună.​

    Îți mulțumim că faci parte din comunitatea Inclusiv

    Credem în comunități. Credem în solidaritate. Credem că împreună putem face lucrurile mai bine. De aceea, publicația noastră a fost fondată și este susținută financiar exclusiv prin contribuția ta și a altor cititori. Invită-ți prietenii în comunitate!

    Au contribuit