Cea mai mare redacție din România e LIVE | Inclusiv.ro

Text

Cea mai mare redacție din România e LIVE

Cine suntem, ce facem și cum poți să te implici

publicat pe 21.10.2019

lectură de 5 minute

hero

Astăzi lansăm prima publicație pe model de membership din România, după cinci luni de la încheierea campaniei de finanțare.

Mulțumită comunității, formată din cititori, colegi, zeci de voluntari și colaboratori, și peste 1.600 de membri fondatori care și-au investit încrederea în noi, suntem bucuroși să vă prezentăm soluția noastră pentru jurnalismul următorului deceniu: Inclusiv.

Este rezultatul unei munci de un an și jumătate în care ne-am împins limitele, ca să obținem cel mai bun produs de care suntem capabili. 

În loc să fugim după orice se întâmplă astăzi, ne detașăm de tumultul jurnalelor de știri și ale feed-urilor năpădite de nenorociri, știri incomplete sau false cu totul.

Nu publicăm zilnic, iar jurnalismul nostru nu este reactiv. Adunăm cât mai multe perspective, prin lentile mutiple, calibrate cu grijă, ca să obținem o imagine clară a fenomenelor care ne dictează cum trăim și cum murim. 

E un privilegiu rar în peisajul media de azi să avem suficient timp ca să observăm lumea pe îndelete, ca să pricepem cum se întâmplă lucrurile și încotro ne îndreptăm.

Misiunea noastră: jurnalism constructiv

O facem într-un fel nou, pe care ne străduim să-l înțelegem repede și bine: deschidem redacția, transparentizăm procesele jurnalistice și te facem parte din mecanismele editoriale. Îi spunem jurnalism constructiv.

Te rugăm să ai răbdare cu noi. Și să ne ierți stângăciile și greșelile. Pentru că vom greși. Și vom învăța.

Vrem să transformăm această comunitate într-un spațiu de dezbatere sănătoasă despre temele care ne modelează viața în fiecare zi. Și să vedem, împreună, ce se poate face mai departe.

Sperăm să devenim o sursă importantă de cunoaștere pentru cei care vor să înțeleagă mai bine ce se întâmplă în lume și care este locul nostru în ea. Și un loc de întâlnire pentru cei care vor să facă parte din schimbare.

Colaborarea cu tine este atuul nostru. Cu cât suntem mai mulți, cu atât putem să documentăm mai multe subiecte importante pentru comunitate.

În numele întregii echipe, bun venit pe Inclusiv - prima platformă de jurnalism dependent de tine. 

Cum funcționează?

Ca să te autentifici în cont, trebuie să mergi în secțiunea de Comunitate. Dacă nu ai cont, poți să devii membru cu doar câteva clickuri, în aceeași secțiune.

Vom publica trei materiale pe lună, adică un subiect nou la fiecare 10 zile. Însă munca noastră nu se termină în momentul în care publicăm un material. Vrem să ducem mai departe subiectele, iar pentru asta avem nevoie de contribuțiile tale, online și offline. 

Am numit secțiunea de comentarii Discuții. În loc să ne lăsăm la mâna internetului, pe rețele sociale, încercăm să stimulăm un dialog constructiv pe platforma noastră.

Comentariile tale se vor numi Contribuții, pentru că ne ajută să îmbogățim documentarea, să descoperim unghiuri noi, să găsim povești care ne deschid perspective diferite și portițe către rezolvări. Ca să evităm trollingul gratuit, poți contribui la discuții doar dacă ești membru. Îți afișăm numele și, opțional, studiile și ocupația, pentru un dialog transparent, concentrat pe subiect. 

Tot pe platformă îți vom cere ajutorul, când vom avea nevoie să înțelegem mai bine un subiect. Apelul va avea forma unui articol, iar ajutorul tău poate veni în secțiunea de comentarii, într-un formular privat sau prin contactarea directă a autorului.

Pregătim, de asemenea, mai multe tipuri de întâlniri cu comunitatea, în fiecare lună, prin care ne dorim să ne cunoaștem mai bine și să te implicăm activ în procesele jurnalistice. Vom putea, astfel, să contribuim cu toții, de la idee la publicare, de la dezbatere la schimbare. 

Interesele tale, subiectele noastre

Fiecare autor are câteva preocupări principale, însă nu suntem specializați pe un singur domeniu. În acest moment, ne uităm la teme precum migrația, sănătatea, infrastructura sau mediul înconjurător. Ne corelăm agenda editorială cu interesele comunității, așa cum reies ele din cercetările pe care le facem constant.

Suntem o echipă mică, cu resurse limitate, însă primim foarte mult ajutor de la voluntari și colaboratori. Iată și primii componenți ai redacției Inclusiv și zonele lor de interes:

Liviu Bărbulescu: trafic infernal, istorie alternativă

Michael Bird: purgatoriul Brexit, animale în pericol, folclor ezoteric

Adina Florea: migrație spre România, ce facem cu gunoiul

Victor Ilie: șpagă, corporații, propagandă

Ștefan Mako: jurnalism, viitor fără apocalipse

Ștefania Matache: ce facem cu bunicii noștri

În echipa noastră mai sunt part-time sau pro-bono: Virgil Bugnariu (developer), Adina Manta (sociolog), Alex Munteanu (designer), Adriana Simion (organizare, evenimente).

Cum te ținem la curent

Încercăm să consumăm cât mai puține resurse cu rețelele sociale. În afara platformei, principalul nostru canal de comunicare este newsletterul. Avem un newsletter general, prin care îți spunem ce se mai întâmplă, iar în curând, fiecare autor va avea propriul newsletter. Ni se vor alătura în curând colaboratori noi, cu teme noi de discuție.

Toate informațiile despre echipă, voluntari și membri fondatori, aici.

Nu ne culcăm pe o ureche. Suntem vii, învățăm întotdeauna și încercăm să fim cât mai flexibili și deschiși la sugestii, pe care le așteptăm cu interes. Lucrăm permanent la îmbunătățirea platformei, la care vom adăuga constant funcționalități noi. 

La cât mai mult jurnalism dependent de tine, într-o redacție din ce în ce mai mare!

Contribuie la discuție
0 contribuții

Nu există contribuții

Salut! Respectăm intimitatea, așa că nu îți traficăm datele. Citește Politica de confidențialitate pentru detalii.